Het vervoersverbod op pluimvee mag dan zijn opgeheven, de export van kippenvlees naar landen buiten de Europese Unie ligt minimaal drie maanden stil. Daardoor loopt de schade als gevolg van de uitbraak nog altijd op.

Dat zegt voorzitter Jan Odink van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie woensdag tegenover Z24.

De vogelgriep werd ontdekt op een pluimveebedrijf in het Utrechtse Hekendorp. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken maakte dinsdag bekend dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bij veertien bedrijven binnen een straal van 10 kilometer rond de boerderij geen vogelgriep heeft ontdekt. Het landelijk vervoersverbod voor pluimvee is daarop ingetrokken.

Maar dat betekent niet dat de pluimveesector geen schade meer ondervindt van de tijdelijke vervoersstop. Odink schat dat Nederland op jaarbasis zo’n 75 tot 150 miljoen euro minder aan kippenvlees uit kan voeren door de importstop, meldde hij eerder aan persbureau ANP.

Vijf vragen over de gevolgen van de vogelgriep.

Wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse pluimveesector?

Odink: "Slachterijen hebben door het vervoersverbod twee dagen niet kunnen slachten. Er zijn ongeveer 8.000 mensen werkzaam in de vleesverwerkende industrie. Nu het vervoersverbod dinsdag is opgeheven, moet een groot deel van de werknemers op zaterdag doorwerken. Hun werkgevers moeten dan extra toeslagen betalen."

"Ook voor de exportmarkt heeft de uitbraak van de vogelgriep grote gevolgen. De Nederlandse pluimveesector exporteert jaarlijks 1 miljoen ton kippenvlees. Binnen de Europese Unie vallen de gevolgen mee, omdat alle landen dezelfde procedure gebruiken na uitbraken van vogelgriep. In landen buiten de Europese Unie, is men nog lang niet zover. Daarom is die handel gebonden aan veel strengere internationale regels. Dat betekent dat pas vanaf drie maanden nadat het virus in Nederland verdwenen is, er weer vlees afgenomen mag worden uit ons land. Die regels gelden in de meeste landen buiten de EU."

Hoeveel kost de vogelgriep de Nederlandse pluimveesector?

"Het vlees dat bestemd is voor export naar landen buiten de Europese Unie, kan worden ingevroren,  maar het blijft koffiedik kijken of we na drie maanden nog steeds een voet aan de grond hebben in die landen. Nederland exporteert jaarlijks voor zo'n 750 miljoen euro aan kippenvlees buiten de Europese Unie. Nederland kan gedurende minimaal drie maanden, dus een kwart van het jaar, niet naar die landen exporteren."

"Er zijn een paar landen die niet gebonden zijn aan de leveringsstop. Als we het vlees kwijt kunnen op die markten, dan proberen we dat te doen. Anders zoeken we naar extra mogelijkheden om het vlees op de Europese markt kwijt te kunnen."

Wat betekent de vogelgriep voor de Europese markt?

"Op de Europese markt wordt jaarlijks 13 miljoen ton aan kippenvlees geproduceerd. Nederland exporteert 1 miljoen ton, waarvan 250.000 ton buiten de Europese Unie wordt verkocht. Door de exportstop van drie maanden, is er dus zo'n 62.000 ton vlees over dat vrijwel alleen op de Europese markt kan worden verkocht. Maar het is niet zeker dat al die kilo's ook op de Europese markt terechtkomen. Het kippenvlees kan worden ingevroren of worden geëxporteerd naar die paar landen die niet gebonden zijn aan de leveringsstop van drie maanden."

Hoe wordt de productiestop opgevangen?

"Dat is nauwelijks te doen. Door de vervoersstop, die maximaal 72 uur duurt maar eerder is opgeheven, hebben slachthuizen geen nieuwe aanvoer gekregen waardoor boeren ook met een overschot aan kippen zijn blijven zitten. Slachterijen moeten waarschijnlijk op zaterdag doorwerken om een deel hiervan te kunnen slachten."

Wat zijn de gevolgen voor de prijs van kip in de supermarkt?

"Doordat er straks een deel van de wegvallende export naar landen buiten de Europese Unie op de Europese markt moet worden afgezet, komt de Europese prijs van kippenvlees verder onder druk te staan."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl